onderhoud en behandeling

Onze handgemaakte Adirondack stoelen en andere Adirondack buitenmeubelen zijn gemaakt van Western Red Cedar hout. De meubelen kunnen onbewerkt worden gebruikt zonder dat ze aan stevigheid of levensduur inboeten. Het Western Red Cedar is speciaal voor onze producten gekozen omdat de meubelen zelfs onder de zwaarste weersomstandigheden goed blijven.

Houtnerf
Als de cederhouten Adirondack Chairs gedurende langere tijd onbewerkt gebruikt worden, zal het hout door de wisselende weersomstandigheden van uiterlijk veranderen. Het hout raakt soms verweerd, waardoor de nerf begint op te trekken. Om het hout van de Adirondack Chair glad te houden, hoeft u het alleen te schuren. Als u de voorkeur geeft aan meubelen met een rustieke of grijs-antieke uitstraling, kunt u het hout ook laten zoals het is.

Houtkleur
Als u uw Adirondack Chairs onbewerkt laat, zal het cederhout uiteindelijk vervagen naar een zachte zilveren kleur.

Kleurbehoud
Als u niet wilt dat de Adirondack Chairs grijs worden, dus als u de natuurlijke kleur van het Red Cedarhout wilt behouden, kunt u het beste een beits aanbrengen met een hoge UV-beschermingsgraad. Zoals gezegd, doet u dit niet, dan zal onder invloed van het weer het cederhout zilver/grijs worden. Houd er echter rekening mee dat alle afwerkingen de kleur van het cederhout tot op zekere hoogte zullen veranderen. Meestal krijgt het hout een meer ‘warm goudkleurig’ uiterlijk bij de transparante afwerkingen.

Voor de afwerking van uw Adirondack-stoelen heeft u een aantal opties:

1. Onbewerkt laten en laten verweren naar zilvergrijs.
2. Of breng één van de volgende afwerkingen aan: Beits - Verf - Wax - Olie.

Houd er rekening mee dat niet alle afwerkingen gelijk zijn. Sommige zijn minder goed bestand tegen alle weersomstandigheden, andere zijn niet goed geschikt voor Red Cedar Adirondack Chairs. Check daarom even de volgende opties die onderaan deze pagina staan.


het beitsen van de adirondack chairs


Beitsen Om uw Adirondack Chairs en andere houten terrasmeubelen goed te onderhouden, kunt u deze het beste beitsen. De gemiddelde beits gaat 1 tot 7 jaar mee. Dit is onder meer afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte beits, het aantal aangebrachte lagen en de manier waarop het is aangebracht / toegepast. Het grote voordeel van beitsen is dat, in tegenstelling tot verf, de beits niet zal afschilferen, geen bobbels zal vertonen en niet na verloop van tijd geleidelijk zal vervagen. Als u elk voorjaar simpelweg een enkele verse laag aanbrengt, zien u meubels er weer als nieuw uit. Ook kunt u de meubels om de 4 à 5 jaar opnieuw goed in de beits zetten. Het opbrengen van een laag beits in het voorjaar duurt slechts enkele minuten. In vergelijking: met het schilderen (schuren, gronden en verven) van de meubels bent u al snel een paar uur kwijt. Voor onze cederhouten Adirondack Chairs raden wij aan om Cetol 1 van Sikkens te gebruiken voor de langstdurende werking. Maar er zijn tegenwoordig ook andere goede beitsen op de markt met een hoge UV-beschermingsgraad die een prachtig resultaat geven als ze goed worden aangebracht. Basisinstructies beitsen Hieronder volgen de basisinstructies voor het beitsen van uw Adirondack-stoelen. Houd er wel rekening mee dat dit slechts algemene regels zijn, ze zijn niet automatisch van toepassing op het specifieke merk van de beits die u koopt. Lees altijd de etiketten en volg de instructies van de verffabrikant voor het beste resultaat. 1. Haal uw Adirondack Chairs gedeeltelijk uit elkaar. Het is niet nodig de ruglatten of zitlatten er af te halen - ieder stuk moet gewoon gemakkelijk te bereiken zijn voor de beits. Het is bijna onmogelijk om de beits op en onder de stoelen aan te brengen als ze volledig gemonteerd zijn, zónder er een enorme puinhoop van te maken. Het is daarom aan te bevelen de beits aan te brengen voordat u de Adirondack Chair (weer) in elkaar zet. 2. Zorg ervoor dat alle onderdelen van uw Adirondack Chair schoon en stofvrij zijn (als er krassen zijn, schuurt u ze lichtjes glad en maakt u ze vervolgens stofvrij voordat u de beits aanbrengt).

3. U kunt de beits aanbrengen met een kwast, spuitbus, spons of doek. Houd er wel rekening mee dat spuitbussen soms teveel spray geven, wat op een winderige dag kan overwaaien op het huis - de auto - de hond 😊

4. Als u een kwast gebruikt, breng dan een ruime beitslaag aan en check steeds of er geen druppels zijn, voordat ze opdrogen. Ziet u een druppel, strijk deze dan meteen glad. Doe bij voorkeur slechts één onderdeel per keer voor een constante en druppelvrije afwerking.

5. Als alles volledig droog is, even licht schuren (met extra fijn schuurpapier; bijvoorbeeld 320 grit). Zuig vervolgens de resterende stofjes op. Het is aan te bevelen om kleine stofdeeltjes met een kleefdoek te verwijderen. Breng vervolgens een dunne tweede laag aan (vergeet ook nu niet te checken op druppels, want die doen afbreuk aan het mooie afgewerkte product).

U kunt 2 lagen aanbrengen of een 3de en 4de laag toevoegen, afhankelijk van hoe stevig u de afwerking van uw Adirondack stoelen wenst. Door het schuren tussen de lagen kan de afwerking zich aan het hout hechten, dit zorgt voor een uitzonderlijk glad oppervlak. Met voldoende lagen geeft dit een mooie glans.

Vragen?
Heeft u vragen of heeft u wat extra hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacten via wwww.canadianchair.com

Foto’s opsturen
We zouden het leuk vinden als u foto’s van uw gebeitste Adirondack Chairs mailt. We zijn trots op ons product en delen graag foto's van klanten die tevreden zijn over onze Adirondack meubelen.

het verven van de adirondack chairs


Geverfde Adirondack Chairs zijn prachtig. De verf kan 1 tot 3 jaar meegaan voordat de stoelen opnieuw geverfd moeten worden, mits natuurlijk de juiste stappen zijn genomen voor een professionele afwerking.

Hoewel geverfde Adirondack Chairs de eerste paar jaren er prachtig uitzien, raden we eigenlijk aan om de stoelen niet te verven. Dit omdat het hout door de verflaag niet kan ademen, waardoor het uiteindelijk zal afschilferen. Het is vervolgens een intensive klus om de verf te verwijderen. Als u het niet erg vindt om veel werk te moeten verricht - de stoelen te schrapen en te schuren voordat u ze weer kunt bewerken - dan is verven wellicht een haalbare optie.

Als u verf koopt voor uw Adirondack Chairs, let dan op een hoge UV-waarde. UV-bescherming is vergelijkbaar met een zonnescherm voor uw terrasmeubilair. Hoe hoger het getal, hoe langer de kleur zal meegaan (mits de kwaliteit van de verf goed is). Het is verstandig om een goede kwaliteit verf voor buiten aan te schaffen, dit is minder arbeidsintensief. Goedkope verf zal vaak in het eerste jaar al afschilferen.  

Hieronder volgen de basisinstructies voor het verven van uw Adirondack Chairs. Houd er wel rekening mee dat dit algemene regels zijn en dat deze misschien niet van toepassing zijn op het specifieke merk verf dat u koopt. Lees altijd de etiketten en volg de instructies van de verffabrikant voor het beste resultaat.

1. Haal uw Adirondack Chairs gedeeltelijk uit elkaar. Het is niet nodig de ruglatten of zitlatten er af te halen - ieder stuk moet gewoon gemakkelijk te bereiken zijn voor de verf. Het is bijna onmogelijk om de verf op en onder de stoelen aan te brengen als ze volledig gemonteerd zijn, zónder er een enorme puinhoop van te maken. Het is daarom aan te bevelen de verf aan te brengen voordat u de Adirondack Chair (weer) in elkaar zet.

2. Zorg ervoor dat alle onderdelen schoon en stofvrij zijn (als er krassen zijn, schuur ze dan lichtjes glad en verwijder alle stof voordat u gaat verven).

3. U kunt de verf met een kwast, spuitbus, spons of doek aanbrengen.

4. Als u een kwast gebruikt, breng dan een ruime laag verf aan. Check vervolgens op druppels en zorg ervoor dat ze worden weggeveegd vóórdat ze drogen. Doe slechts één onderdeel per keer.

5. Als alles volledig droog is, even licht schuren (met extra fijn schuurpapier; zoals 320 grit) en breng vervolgens een dunne tweede laag aan (vergeet ook hier niet te checken op druppels, want die doen afbreuk aan het mooie afgewerkte product).

U kunt 2 lagen aanbrengen of een 3e en 4e laag erbij aanbrengen, afhankelijk van hoe stevig u de afwerking van uw Adirondack Chairs wenst. Door het schuren tussen de lagen kan de verf zich hechten aan de vorige verflaag. Dit zorgt voor een extra glad oppervlak met een mooie glans (als u kiest voor een glanzende of halfglanzende verf).

Houd er rekening mee dat door de lak, die zich tussen de zitting en het frame van de voorkant van de zitting ophoopt, de strakheid kan toenemen wanneer u de Adirondack Chairs weer in elkaar probeert te zetten. Zorg ervoor dat u eerst de voorpoten volledig demonteert. Monteer daarna de poten één voor één aan de zitting. Pas nadat de poten aan de zitting zijn bevestigd, kunt u de onderste voetplaat bevestigen. 

Vragen?
Heeft u vragen of heeft u wat extra hulp nodig? Aarzel dan niet om ons te contacten via wwww.canadianchair.com

Foto’s opsturen
We zouden het leuk vinden als u foto’s van uw Adirondack Chairs mailt. We zijn trots op ons product en delen graag foto's van klanten die tevreden zijn over onze Adirondack Chairs!